Блог митного брокера

Post Top Ad

Автомобілі

Імпорт

Post Top Ad

Що потрібно для того щоб експортувати товари за кордон?


У вас є ідея про експорт певного товару за кордон, але ви не знаєте що потрібно для цього зробити. У даній публікації ми хочемо розкрити загальні питання даної теми.


Отже, ви уже вирішили точно який саме товар хочете відправляти на експорт, у вас є фірма чи ФОП, що далі?

1. Переконайтесь, що ваша юридична особа має право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність (ЗЕД).

Перегляньте ваші КВЕДи, чи серед них є відповідна діяльність. Якщо немає - чи їх додавання не суперечитиме вимогам щодо статусу платника податку вашої фірми. Платник єдиного податку може здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, але перевірте чи саме та діяльність передбачена вашою групою.

Відкрийте валютний рахунок у банку. Адже усі розрахунки резидентів з нерезидентами в межах торговельного обороту ведуться в іноземній валюті і тільки через уповноважені банки.

Пройдіть акредитацію на митниці. Це робиться швидко, достатньо подати заяву відповідного зразка та надати копію установчих документів. За вас це може зробити митний брокер.

2. Переконайтесь, що ваш товар може бути експортований з України та імпортований в країну призначення. Існують певні обмеження щодо товарообігу.

Щоб зрозуміти які умови і чи можна експортувати з України товар, вам необхідно зрозуміти який код товару згідно УКТЗЕД (класифікатор усіх товарів). Коли знайдете товар у класифікаторі - зможете вивчити вимоги. Адже держава здійснює різну політику щодо різних товарів - зацікавлена у експорті деяких, та, навпаки, - обмежує вивезення інших або взагалі забороняє.

Аналогічно необхідно проаналізувати можливості імпорту у країні призначення. Зазвичай даним питанням займається покупець на стороні іноземної країни, оскільки там простіше визначити вимоги щодо імпорту.

3. Визначте комерційну привабливість експорту та аналіз ринку. Мабуть, найважливіше питання, яке потребує детального і пильного розгляду.
Дайте собі відповідь на такі питання:

  • Наскільки мій товар конкурентоспроможний?
  • Хто виробляє такий товар на ринку, і чим цей товар відрізняється від мого?
  • Які переваги (ціна, особливості виробництва) мого підприємства допоможуть мені успішно конкурувати на ринку?
  • Кому і як я буду постачати цей товар? Де шукатиму партнерів?
  • Скільки коштуватиме перевезення?
  • Чи справді мій товар має українське походження, згідно з вимогами ЄС чи інших країн, і чи зможу я це підтвердити сертифікатом походження (EUR.1)?

4. Підготуйтесь до експорту. Домовтесь із вашими покупцями та укладіть міжнародний контракт. У контракті опишіть вартість контракту, предмет (товар, послуги, роботи), умови поставки, реквізити та усі інші умови відповідно до ваших домовленостей. Узгодьте та виставте інвойс (фактуру).

5. Замитнення товару (оформлення експортної декларації на митниці). Сконтактуйтесь з вашим митним брокером, надішліть йому усі документи для попередньої перевірки. Після погодження документів, привезіть товар у митницю замитнення та чекайте оформлення.

Звісно, на усіх етапах вам може допомогти митний брокер.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Post Top Ad