Блог митного брокера

Post Top Ad

Автомобілі

Імпорт

Post Top Ad


Розмитнення мотоциклів 2023 (оновлено)

Сьогодні поговоримо про розмитнення мототранспорту.
Отже, ви вирішили купити собі мотоцикл за кордоном. Що для цього потрібно і який порядок дій?
Спробуємо зробити стислий огляд всього процесу:
1. Пошук мотоцикла. Найбільш популярними сайтами продажу мотоциклів є:
mobile.de. Німецький сайт, але мототехніка зібрана тут зі всієї європи. Ціни вищі ніж на аналогічних сайтах, проте якість самих оголошень, відповідно, вища. До слова, саме по цінах цього сайту орієнтуються митники при визначенні митної вартості мотоциклу.
otomoto.pl. Польський сайт, величезний вибір. Стан різний, багато дешевих, але розбитих мотоциклів. 



2. Визначення приблизних витрат. Після того, як ви знайшли ваш мотоцикл - вам потрібно зрозуміти скільки орієнтовно буде коштувати його розмитнення. Для цього можете скористатись нашим калькулятором
Проте зважайте на те, що вартість може бути скоригована при розмитненні (наприклад уявіть ситуацію, що продавець дуже лояльно ставиться до українців і продає вам мотоцикл за символічну ціну у 10Є. Звичайно, що українські митники не будуть погоджуватись із такою ціною, адже від вартості залежить розмір податків і, відповідно, до уваги буде братись ринкова ціна транспорту за кордоном). 

3. Оформлення документів для ввезення в Україну. Отже, ви знайшли мотоцикл, домовились з продавцем, порахували витрати на податки та дорогу і готові ввозити його на територію України.

При купівлі мотоциклу:

  • перевірте наявні документи (звірте VIN код з техпаспортом, перевірте наявність/необхідність зняття з обліку транспорту);
  • оформіть договір купівлі-продажу або перевірте правильність даних у інвойсі (фактурі);
  • переконайтесь щодо зазначення країни походження у інвойсі/договорі купівлі-продажу;
  • за необхідності забезпечте страхування транспорту для переїзду до кордону з Україною;
  • оформіть експортну декларацію (польська сторона вимагає декларування мотоциклів вартістю від 1000Є);
До перетину кордону з Україною:
  • для перетину кордону вам необхідна ПДГ (попередня декларація для громадян);
  • ПДГ оформляється митницею. Заповнює ПДГ митний брокер;
  • для заповнення ПДГ митному брокеру потрібні такі документи (скан-копії): 
    • документ щодо встановлення права власності (інвойс, договір купівлі-продажу);
    • технічний паспорт ТЗ;
    • квитанція про оплату фінансової гарантії (розрахує брокер після надання документів зазначених вище).
  • ПДГ оформлюється у робочий час по буднях;
  • якщо ви хочете оформити ПДГ з-закордону, необхідно передбачити можливість оплати податків дистанційно або залишити кошти відповідальній особі. Оплату можна здійснити через систему інтернет-банк або у будь-якому відділенні банку.
  • переконайтесь, що у вас є всі необхідні документи для виїзду з ЄС (наприклад експортна декларація, страховка, техпаспорт, паспорт тощо).
4. Перетин кордону. Після оформлення ПДГ, митний брокер повідомить вам присвоєний номер у форматі 23UA209180000000U7. Цей номер вам необхідно пред'явити інспектору митниці на кордоні. Інспектор відкриє відповідну ПДГ з бази і звірить надані вами документи із задекларованими. Після цього інспектор здійснює фізичний огляд транспортного засобу та складає акт із відповідними даними (тип ТЗ, ідентифікаційний номер, колір тощо). 
Зверніть увагу, щоб інспектор поставив штампи на усіх супровідних документах.

5. Доставка на внутрішню митницю. Після перетину кордону у вас буде до 5 днів для доставки вашого транспортного засобу до зони митного контролю внутрішньої митниці (до 10 днів якщо перетин кордону здійснювався у області, іншій, ніж область розмитнення). Кінцева дата такої доставки буде вказана у ПДГ (яку ви роздрукуєте на кордоні) в полі "дата завершення переміщення". За недотримання терміну доставки вас можуть оштрафувати на суму від 3200грн. 
Коли поставите ваш мотоцикл у зону митного контролю, вам необхідно показати документи інспектору митинці, щоб він зафіксував момент прибуття.

6. Розмитнення. На цьому етапі ви віддаєте усі наявні у вас документи вашому митному брокеру. Після перевірки усіх даних, брокер прикріпляє скани документів у митну декларацію та надсилає її на митницю. Далі інспектор митниці перевіряє усю інформацію та, у разі необхідності, здійснює додаткові заходи контролю.

Додатково можуть вимагатись: висновок експерта щодо вартості мотоцикла, скріни оголошення про продаж, додаткові документи щодо технічної та цінової інформації тощо. 
Нерідко виникають питання щодо вартості. Митниця зацікавлена у нарахуванні більших сум податків, тому намагається завжди відкоригувати вартість у сторону збільшення. У таких випадках, зазвичай, існує два варіанти розвитку подій:
  • ви погоджуєтесь із запропонованою вартістю. В такому разі митні платежі перенараховуються відповідно до встановленої вартості та декларуються по запропонованій вартості;
  • ви не погоджуєтесь із запропонованою вартістю. Процедура, у такому випадку, передбачає блокування "спірної" частини донарахованих податків до рішення суду по даному питанню. Тобто, ви все одно сплачуєте митні платежі, нараховані від вартості, яку встановить митниця, але після оформлення ви можете звернутись у суд і оскаржити таке рішення. Якщо суд прийме рішення на вашу користь, ви зможете повернути заблоковані кошти.
7. Реєстрація у сервісних центрах МВС (МРЕВ). Після розмитнення, разом із оформленою декларацією та посвідченням митниці, вам необхідно отримати сертифікат відповідності, сплатити податок в Пенсійний фонд (3%) та сплатити платежі щодо оформлення реєстрації вашого ТЗ. За деталями звертайтесь у СЦ МВС

Post Top Ad