Блог митного брокера

Post Top Ad

Автомобілі

Імпорт

Post Top Ad

Розмитнення електромобілів

Основні моменти розмитнення електричних автомобілів станом на літо 2019р. Пошук авто, які документи потрібно, як перетинати кордон та безпосереднє розмитнення - розглянемо дані питання у цій статті.

Де шукати авто?

Найбільші та найзручніші сайти для пошуку автомобілів:
mobile.de - німецький сайт, зі зручним пошуком, великою кількістю фільтрів, величезний вибір авто на любий смак. 

autoscout24 - також німецький сайт, прямий конкурент попереднього ресурсу. Все дуже зручно зроблено, інформація постійно оновлюється

otomoto.pl - польський ринок автомобілів, нижчі ціни, але якість потребує детального вивчення



Знайшли, що далі? Далі потрібно зрозуміти чи вам підходить вартість враховуючи витрати, в тому числі на розмитнення. 

Скільки коштує розмитнення електромобіля?

Порахувати розмитнення досить просто.
Ввізне мито та ПДВ для електромобіля складає 0% - все, що потрібно сплатити державі - акциз в розмірі 1 EUR за кВт*год.
Виключенням є електромобілі походженням з РФ, для них діють інші ставки. 

Які ще витрати будуть при розмитненні?

Для розмитнення вам потрібно буде заїхати в зону митного контролю, яка оплачується відповідно до прайсу власника нерухомості (наприклад, в Городку Львівської області це коштує 500грн заїзд +100грн кожна наступна доба перебування). Крім того вам потрібно буде оплатити послуги митного брокера.
Ок, ви все порахували, все у вас сходиться, що далі? Далі домовляйтесь з продавцем і можете вирушати за автомобілем. Нижче розглянемо які документи вам потрібні і що взагалі робити. 
Один важливий момент. Переконайтесь, що у вас буде можливість оплатити податки дистанційно (через інтернет-банк) або залиште комусь кошти, щоб оплатили за вас. 

Далі розглянемо процес привезення авто детальніше.

1. Оформлення документів для ввезення в Україну

Отже, ви знайшли автомобіль, домовились з продавцем, порахували витрати на податки та дорогу і готові ввозити його на територію України.

2. Перетин кордону

При купівлі авто:
  • перевірте наявні документи (звірте VIN код з техпаспортом, перевірте наявність/необхідність зняття з обліку транспорту);
  • оформіть договір купівлі-продажу або перевірте правильність даних у інвойсі (фактурі);
  • переконайтесь щодо зазначення країни походження у інвойсі/договорі купівлі-продажу;
  • за необхідності забезпечте страхування транспорту для переїзду до кордону з Україною;
  • оформіть експортну декларацію (польська сторона вимагає декларування авто вартістю від 1000Є);
До перетину кордону з Україною:
  • для перетину кордону вам необхідна ПДГ (попередня декларація для громадян);
  • ПДГ оформляється митницею. Заповнює ПДГ митний брокер;
  • для заповнення ПДГ митному брокеру потрібні такі документи (скан-копії): 
    • документ щодо встановлення права власності (інвойс, договір купівлі-продажу);
    • технічний паспорт ТЗ;
    • квитанція про оплату фінансової гарантії (розрахує брокер після надання документів зазначених вище).
  • Врахуйте, що ПДГ оформлюється у робочий час по буднях;
  • якщо ви хочете оформити ПДГ з-закордону, необхідно передбачити можливість оплати податків дистанційно або залишити кошти відповідальній особі. Оплату можна здійснити через систему інтернет-банк або у будь-якому відділенні банку.
  • переконайтесь, що у вас є всі необхідні документи для виїзду з ЄС (наприклад експортна декларація, страховка, техпаспорт, паспорт тощо).

Після оформлення ПДГ, митний брокер повідомить вам присвоєний номер у форматі 23UA209180000000U7. Цей номер вам необхідно пред'явити інспектору митниці на кордоні. Інспектор відкриє відповідну ПДГ з бази і звірить надані вами документи із задекларованими. Після цього інспектор здійснює фізичний огляд транспортного засобу та складає акт із відповідними даними (тип ТЗ, ідентифікаційний номер, колір тощо). 
Зверніть увагу, щоб інспектор поставив штампи на усіх супровідних документах.
 

3. Доставка на внутрішню митницю. 

Після перетину кордону у вас буде до 5 днів для доставки вашого транспортного засобу до зони митного контролю внутрішньої митниці (до 10 днів якщо перетин кордону здійснювався у області, іншій, ніж область розмитнення). Кінцева дата такої доставки буде вказана у ПДГ (яку ви роздрукуєте на кордоні) в полі "дата завершення переміщення". За недотримання терміну доставки вас можуть оштрафувати на суму від 3200грн. 
Коли поставите ваш мотоцикл у зону митного контролю, вам необхідно показати документи інспектору митинці, щоб він зафіксував момент прибуття.


4. Розмитнення


На цьому етапі ви віддаєте усі наявні у вас документи вашому митному брокеру. Після перевірки усіх даних, брокер прикріпляє скани документів у митну декларацію та надсилає її на митницю. Далі інспектор митниці перевіряє усю інформацію та, у разі необхідності, здійснює додаткові заходи контролю.
Додатково можуть вимагатись: висновок експерта щодо вартості мотоцикла, скріни оголошення про продаж, сервісну книжку, додаткові документи щодо технічної та цінової інформації тощо. 

5. Реєстрація у сервісних центрах МВС (МРЕВ)

Після розмитнення, разом із оформленою декларацією та посвідченням митниці, вам необхідно отримати сертифікат відповідності, сплатити податок в Пенсійний фонд (3%) та сплатити платежі щодо оформлення реєстрації вашого ТЗ. За деталями звертайтесь у СЦ МВС




Немає коментарів:

Дописати коментар

Post Top Ad