Блог митного брокера

Post Top Ad

Автомобілі

Імпорт

Post Top Ad



Що потрібно знати про вартість автомобіля при розмитненні. 

У даній публікації ми вирішили розглянути декілька важливих питань, що стосуються вартості легкових автомобілів при розмитненні. Стосовно визначення вартості відповідно до законодавства ви можете ознайомитись за посиланням - у Митному кодексі України.


На що орієнтується митниця при оцінці вартості авто? 

В першу чергу - на документи. Проте, якщо у митників будуть підозри щодо величини вартості, вони можуть і будуть використовувати додаткові джерела інформації. Такими джерелами можуть бути: власна база розмитнень аналогічних авто, каталог швак, оголошення із іноземних сайтів оголошень купівлі-продажу авто та інші джерела. Давайте пройдемось по кожному окремо. 

База митних оформлень. Тут все просто: якщо така ж машина, тієї ж марки та моделі, року виготовлення, типом та об'ємом двигуна вже колись розмитнювалась по вартості, вищій за ту, яка у вас вказана в документах - чекайте додаткових питань та готуйтесь до аргументування вашої ціни. 

Каталог швак (Schwacke) - німецький каталог, що вказує приблизну залишкову вартість
вживаних автомобілів на основі типу транспортного засобу, року виготовлення, обладнання та пробігу на німецькому ринку. Каталог регулярно оновлюється і вважається важливою основою для торгівлі комерційними та приватними автомобілями. 

Витяг з даного каталогу є платним. Користувачі бази платять фіксовану річну плату, а також за кожен запит окремо. Запити робляться на основі VIN-коду, дати першої реєстрації та пробігу авто. Результатом витягу є дані по комплектації, залишковій вартості та інших параметрах авто.

Оголошення з іноземних сайтів продажу автомобілів.
В першу чергу розглядаються оголошення із сайту mobile.de та otomoto.pl. Тут також можна легко відфільтрувати параметри машини та визначити приблизну, але реальну ринкову ціну.
Звичайно, що існують і інші важливі фактори при визначенні вартості легкового автомобіля. Це і як машина експлуатувалась, чи курили в салоні, чи є пошкодження і інші чинники. Також, можливо, що при купівлі вам вдалось добре сторгуватись і купити авто за значно нижчою, від ринкової, ціною. Та, як показує практика, ці всі аргументи відходять навіть не на другий план. Митниця завжди твердо стоїть на своїх позиціях і, у більшості випадків, вам таки доведеться заплатити податки відповідно до оцінки митного органу. 

Проте завжди можна оскаржити рішення про коригування митної вартості у суді. Для цього вам все одно потрібно буде заплатити податки по вартості митниці, але різниця у податках по вашій ціні і скоригованій ціні буде заблоковано на рахунку. Після цього у вас є право звернутись у суд і, у разі прийняття відповідного рішення, повернути заблоковані кошти. Для цього у вас повинні бути надійні аргументи.

Представляємо вам наш рейтинг надійності аргументів щодо вартості (в порядку спадання надійності):
  1. Знайдене реальне оголошення про продаж конкретного даного авто
  2. Витяг з каталогу Швак
  3. Петиція від Папи Римського про зниження митної вартості авто
  4. Інвойс (фактура) від офіційного продавця з печаткою 
  5. Фактура для штоєра (повернення ПДВ)
  6. Банківські платіжні документи
  7. Митні документи країни придбання авто
  8. Експертний висновок
  9. Технічна документація (сервісна книжка)
  10. Страхові документи
  11. Фактура без печаток на бланку
  12. Фактура без печаток, написана від руки
Будемо раді відповісти на ваші запитання. Пишіть нам у фейсбук або в коментарях до цієї публікації

Немає коментарів:

Дописати коментар

Post Top Ad